Bliv medlem

Svampeterapi mod rygning

12. september 2014 i
Sebastian Leth-Petersen, PhD-stipendiat ved Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi, Københavns Universitet

I dag publicerede forskere fra John Hopkins University resultater fra et pilot-forsøg med psilocybin-forstærket kognitiv adfærdsterapi mod tobaksafhængighed. De overraskende positive resultater har fået omtale i flere nyhedsmedier verden over (se eksempelvis her og her).

15 rygere deltog i forsøget og gennemgik 2-3 psilocybin sessioner af otte timers varighed i trykke omgivelser med bind for øjnene, musik i ørene og to terapeuter som støttepersoner. Et halvt år senere var 12 ud af de 15 forsøgsdeltagere stadig røgfri.  Dr. Matthew W. Johnson har ledet forsøgene og forklarer deltajeret om hvordan psilocybin behandlingen foregår, samt baggrunden for at bruge psykedeliske stoffer mod afhængighed  i dette 35 minutter lange foredrag på youtube (kan varmt anbefales!).

Dr. Johnson forklarer at ideen til eksperimentet opstod delvis på grund af de positive resultater fra kliniske forsøg med LSD mod alkoholisme, delvis på grund af de anekdotiske rapporter om ayahuasca-terapis effekt mod blandt andet kokainafhængighed. Men han lægger især vægt på psilocybins entheogene effekt, som en af de primære årsager til den transformation forsøgsdeltagerne gennemgik – det fænomen at psilocybin kan facilitere livsændrende spirituelle oplevelser i mennesker.

Terapiforløbet indebærer blandt andet forberedende samtaler (uden psilocybin), rygedagbog, guided visualiseringsøvelser og gennemgang af klientens livshistorie, og psilocybins effekt er tænkt ind i alle elementer af terapien så de forstærkes mest muligt af stoffet. Psyko- og farmakoterapi er integreret i eet samlet forløb, og på den måde adskiller psykedelisk terapi sig fra klassisk behandling af psykiske lidelser hvor patienen tilbydes medicin af en læge og/eller samtaler med en psykolog , men hvor de to behandlingstilbud ikke nødvendigvis arbejder sammen.

Billede: “Cognitive transformation” af Ben Tolman.