Bliv medlem

Online-kursus: MDMA-assisteret terapi ved norske Psykologvirke

10. april 2024 i
Martin Kufahl

MDMA-assisteret terapi (MDMA-AT) er en terapeutisk modalitet, der har fået meget offentlig bevågenhed i de senere år, som der er gennemført større kliniske studier med behandling af bl.a. PTSD efter denne model med forbløffende positive resultater. Lige nu behandles en ansøgning til det amerikanske lægemiddelagentur, der meget vel kan betyde at behandlingsformen, der involverer det ellers kontrollede stof MDMA, bliver godkendt til officiel medicinsk behandling i USA og sandsynligvis videre. Herhjemme vakte det også opsigt, da Casper Christensen stod frem i hans biografi med at have været i en lignende behandling, hvilket efter eget udsagn udgjorde en vigtig del af hans personlige udvikling.

I Danmark har MDMA været kendt siden 90’erne som “det aktive stof i Ecstasy”, og har i rekreative miljøer katalyseret utallige timers dans i sene nattetimer, cuddle puddles og et par enkelte dødsfald som følge af overdosis, hvilket i den brede offentlighed har skabt et negativt ry omkring stoffet. Dog ligger skadevirkningen objektivt set i den lave ende hvis det bruges forsvarligt, og er i en kontrolleret terapeutisk kontekst med ellers raske individer rimeligt ufarligt.

Information: Fra ecstasy til Molly til PTSD-medicin: Her er historien om ’the love drug’, der måske kan hele psykiske sår

Terapeutisk brug af MDMA er anderledes end i festligt lag, da fokus her er på en dybdegående terapeutisk proces, hvor stoffets psykoaktive effekter kan være gavnlige i forhold til at tilgå og bearbejde ellers utilgængeligt psykisk materiale såsom traumer. Det er ikke en behandling i sig selv at tage MDMA, selvom det ellers kunne have været belejligt, men et værktøj i en større proces der kræver terapeutisk indsigt og finesse.

I fald man er mere end almindeligt interesseret i hvordan denne type terapi foregår i praksis, tillader vi os at gøre opmærksom på kurset:

MDMA-assisted therapy: Introductory training for mental health professionals

Kurset er en online-træning på i alt 9 timer, fordelt over 3 tirsdage i april 2024, organiseret af norske Psykologvirke.

Målgruppen er mentalt sundhedsfaglige der gerne vil indføres i de grundlæggende principper i praktisk MDMA-terapi, i form af teoretisk undervisning samt en case-analyse af underviserens eget forløb. Videoklip fra rigtige MDMA-sessioner bliver brugt til at analysere en række kliniske fænomener og belyse relevante temaer for de praktiserende selv. Der bliver dækket emner som historie, terapeutisk rationale og teori, den empiriske status for fordele og risici for stoffet, såvel som hvordan man forbereder sig til, navigerer i, faciliterer og integrerer netop denne type af ændret bevidsthedstilstand.

Kurset undervises primært af den norske psykolog Ivar Goksøyr, der som forsker har været med til at designe kliniske studier med MDMA-assisteret terapi for depression. Vi mødte ham til Nordic Psychedelic Science Conference i 2022 i Oslo, hvor han holdt et rigtig fint oplæg om integrationsterapi og den psykedeliske terapeut, som du iøvrigt kan se her.


Ivar Goksøyr: Integration therapy & the psychedelic therapist @ NPSC 22

Hvis du tager dette kursus og gerne vil være med i en studiegruppe, så skriv gerne til terapi@psykedelisksamfund.dk.

Prisen for kurset er $269 USD, eller cirka 1850,- danske kroner.
Dog er vi glade for at kunne tilbyde en rabat på 50% til medlemmer af Psykedelisk Samfund.

Medlemmer kan finde rabatkoden ved at logge ind her og navigere til medlemsrummet.
(Man kan også overveje at blive medlem til 250 kr om året).

Disclaimer: MDMA er i Danmark en kontrolleret substans, og er derfor ulovligt at besidde uden tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen. Uagtet lovligheden er et online-kursus er ikke i sig selv nok til at kvalificere én til at tilbyde MDMA-assisteret terapi, der forudsætter en eksisterende terapeutisk baggrund. For en mere dedikeret uddannelse kan man holde sig opdateret på fx MAPS’ International Therapist Education Program.