Bliv medlem

Psilocybinsvampe

Psilocybinsvampe er en fællesbetegnelse for en lang række psykedeliske svampearter, der indeholder de tre aktive stoffer psilocybin, psilocin og baeocystin i varierende koncentrationer, afhængigt af svampearten. Der findes dusinvis af psilocybinsvampe eller “magiske svampe”, de tilhører alle primært slægterne psilocybe, panaeolus og copelandia (og er uden relation til den psykoaktive amanita muscaria). Der er mere end 180 svampe sorter der indeholder psilocybin eller psilocin. Svampene har været brugt i århundreder i bl.a. Mexico og er et af de mest populære og almindeligt tilgængelige psykedeliske stoffer. Næsten alle de psilocybinsvampe er småbrune svampe, der let kan forveksles men et stort antal ikke-psykoaktive, uspiselige eller giftige svampe i naturen. Dette gør dem vanskelige at identificere uden træning og potentielt farlige at samle på egen hånd. Det primære kendetegn ved de fleste psilocybinsvampe er, at de blåner når de håndteres.

Den primære aktive komponent i psilocybinsvampe er som navnet angiver psilocybin. Psilocybin har en virkningstid på 3-8 timer (normalt 4-6 timer), afhængigt af dosering og tolerance. Ved middel til høje doseringer hører psilocybinsvampen til de mere intense psykedeliske stoffer, som kan forårsage dybe og komplekse forandringer i tankegang, følelser og sanser, generelt i ens grundlæggende bevidsthedstilstand og væsen.

Som oftest vil den svamp, som du finder på det sorte marked være svampen ‘Psilocybe Cubsensis’. Den vokser verden over i tropisk til subtropisk klima, og da den nemt kan dyrkes indendøre, er det den mest tilgængelige psykedeliske svamp i Danmark. Naturligt i den danske natur kan man finde svampen Spids Nøgenhat (Psilocybe Semilanceata).

Magiske svampe kan som andre psykedeliske stoffer kategoriseres som “uspecifikke forstærkere af det underbevidste”.

Kaldenavne

Svampe, shrooms, mushrooms, psyller, mushies, psilocybinsvampe, magiske svampe, psykedeliske svampe, hallucinogene svampe, bevidsthedsudvidende svampe.

Historie

Etnografiske kilder indikerer at teonanacatl, den “guddommelige svamp” eller “gudernes kød” (Psilocybe mexicana og andre arter af slægten Psilocybe), blev rituelt konsumeret og brugt i religiøse ceremonier i Mexico før den spanske ankomst. I kolonitiden blev den oprindelige brug af svampen forbudt og undertrykt brutalt af den spanske inkvisition. På trods af dette har svampekulten overlevet under jorden selv ind i nutiden. Den psykoaktive brug af Psilocybe mexicana i indiansk shamanisme blev genopdaget i slutningen af 1930’erne. I slutningen af 1950’erne blev det konstateret, at Mixed Indians of Coadan, Oaxaca, også brugte Psilocybe mexicana til shamaniske formål. Psilocybe mexicana var den første svamp, hvorfra Albert Hofmann opdagede og isolerede de stofferne psilocybin og psilocin.

Dosering

Som nævnt findes der mange forskellige psilocybinholdige svampe arter, og de indeholder hver især forskellige koncentrationer af de aktive stoffer. Doseringen afhænger derfor af den valgte svamp. Det bør også bemærkes, at to svampe af samme art kan variere en lille smule i potens, men generelt kan man gå ud fra en gennemsnitlig dosering, som angivet herunder.

Ved førstegangsbrug bør man vælge en lav dosis. Høje doseringer kan være en ubehagelig oplevelse for nybegynderen. Indtagelse på tom mave kan gøre oplevelsen stærkere grundet hurtigere optagelse.

I nedenstående tabel er angivet lave til høje doseringer for forskellige arter svampe i tørret form. Doseringerne er kun vejledende, og man bør være opmærksom på, at nogle mennesker er mere sensitive overfor svampe, hvorfor en lav dosis kan give en kraftig effekt. Nybegyndere bør starte varsomt. Hellere blive skuffet over en svag virkning end overrumplet af en stærk virkning.

NB! De høje doseringer kan give voldsomme oplevelser – forudgående erfaring samt evt. en tripsitter er vigtige forudsætninger.

Svampeart Let Mellem Stærk
Panaeolus cyanescens ~0,5g ~1g ~2g
Psilocybe cubensis (Trold-Nøgenhat) ~1g ~3g ~5g
Psilocybe semilanceata (Spids Nøgenhat) ~0,7g ~1,5g ~3g
Psilocybe azurenscens ~0,5g ~1g ~2g
Psilocybe cyanescens ~0,5g ~1g ~2,5g
Psilocybe tampensis ~1g ~2g ~3g

Varighed

Total 4 – 6 timer
Onset 15 – 60 minutter
Come up 15 – 60 minutter
Peak 2 – 4 timer
Offset 1 – 1.5 time
Efterglød 12 – 48 timer

 

Effekter

Come-up fase

Fysisk: Rastløshed, kilden, prikken og snurren. Korte, men stærke mavekramper. Kulde/varme skift. Kvalme og opkast. Trang til at ligge ned, evt. med lukkede øjne, og man kan finde på at lave repetitive bevægelser med hænder og ben/fødder, som f.eks. at gnide fødderne mod hinanden eller hænderne på lårene

Tidligt i trippet

Forvirret og ufokuseret med en uafgrænset sjov og ofte meningsløs tankegang, men tankerne kan også være af mere spirituel/filosofisk karakter. Man kan være grebet af en stærk eufori, en oplevelse af, at noget godt er ved at ske, eller at “man er vendt hjem”. Man kan føle spirituel vågenhed. Man kan have en følelse af varme og tryghed. Verden, universet og livet giver mening. Afklarethed. Klarsyn. Selvsikkerhed. Ekstrem glæde og kærlighed. Omvendt kan man også blive enormt dysforisk (dårlig følelse i kroppen), depressiv, bange, ked af det, panisk og have en følelse af, at det der er ved at ske ikke er godt, og at det gerne må stoppe. I sådan en situation kan man tænke, at rusen kun bliver stærkere og stærkere, at den aldrig vil stoppe, og at man aldrig vil blive normal igen (evighedsfølelser). Man kan føle sig på randen til sindssyge

Peak (trippets max)

Rusen stabiliserer sig ofte efter 1-1,5 time og når et plateau som typisk varer 2-3 timer. Forvirring og følelse af usystematik og kaos bliver erstattet af “målrettethed”. Man bliver helt engageret i oplevelsen, og man er ikke nødvendigvis usikker på, hvordan man har det med den måde svampene virker på (godt som skidt).

I denne fase kan man lettere fordybe sig i de stemninger eller det underbevidste materiale,som svampene har bragt til overfladen.

Ved moderate til høje doser er rusen klinget af efter ca. 4-6 timer.


Positive

Humør-opløftende, eufori
Let sindsstemning, med lethed til latter
Kreativ, filosofisk eller dyb tænkning: Ideer flyder lettere
Kedelige opgaver eller underholdning kan blive mere interessant eller sjovere
Følelse af (selv)indsigt
Livsforandrende åndelige oplevelser
Intense følelser af vidunder
Paradoksal følelse af hyper-normalitet og dyb forandring af psyken
Kan afbryde ‘klynge-sekvenser’ hos dem, der lider af hortens/klyngehovedpine

Neutrale

Følelse af at være mere emotionel sensitiv
Generel ændring i bevidsthed (som med mange psykoaktive midler)
Forandring af tidsopfattelse
Oplevelse af at tiden passerer langsommere (minutter kan føles som timer)
Øget følsomhed overfor lys – Lys kan synes stærkere
Stjerne- og regnbue mønstre omkring lyskilder.
Øget opmærksomhed på bevægelse i det perifere syn
Visuelle effekter (visuals) ved åbne og lukkede øjne (almindelig ved middel eller stærkere dosis)
Søvnighed, sløvhed
Udvidelse af pupiller
Følelse af energi eller elektrisk summen i nervesystemet.
Minder bliver klarere og mere fremtrædende

Negative

Intense følelser af frygt.
Hovedpine, for de der oplever det, indtræder det som regel først når effekten af trippet begynder at aftale og for andre først dagen efter.
Kvalme, luft i maven, ubehag i mave/tarm.
Mild til alvorlig angst.
Svimmelhed, forvirring.
Besvimelse (i tilfælde ved lavt blodtryk).
Kan udløse eller forværre latente eller eksisterende psykiske lidelser.

Risikoprofil

Psilocybinsvampe regnes for at have ingen til meget svare fysiske risici og en ikke-eksisterende afhængighedsprofil. Brugere med en historik af især skizofreni, men også andre psykiske lidelser, i familien bør udvise stor agtpågivenhed grundet risikoen for at udløse latente tilstande ved uagtsom brug.

Skadesreduktion

Svampe er som nævnt ovenfor kendt for at være et relativt sikkert psykedelikum, uden dokumenterede dødsårsager forårsaget af overdosering. Når man vælger svampe, er det dog vigtigt at være sikker på arten, da mange vilde svampe er giftige og kan forårsage død – mange forgiftningstilfælde forbundet til indtag af psykedeliske svampe skyldes at folk har forvekslet svampene og indtaget giftige svampe der ligner almindelige psykedeliske svampe.

Gode råd

  • Kend din leverandør, vær sikker på, hvad du får og hvor meget. Hvis du køber fra en ukendt leverandør, så test altid dit stof – altid.
  • Vær sammen med gode, betroede venner. Bliv helst sammen til trippet er helt ovre.
  • Kør aldrig bil eller andet motorkøretøj under påvirkning.
  • Sørg for at have rigeligt med vand til rådighed, før du begynder.
  • Lad være med at prøv et stof i byen, som du ikke har prøvet derhjemme først.

Tripsit råd til udfordrende trips:

  • Skab et trygt rum. Flyt jer evt. til et komfortabelt og roligt sted.
  • Sitter, ikke guide. Tilbyd dig som en rolig meditativ tilstedeværelse af accept, medfølelse og omsorg. Lad personens oplevelse udfolde sig. Forsøg ikke at afbryd personens rejse.
  • Udfordrende er ikke lig med dårlig. Udfordrende oplevelser kan være værdifulde og føre til dybere læring. Opfordr tripperen til at have tillid til sig selv og give slip på kontrollen, trække vejret og overgive sig til oplevelsen.

 

Se afsnittet om Skadesreduktion for flere råd og vejledning.

Inspiration

Meskalin er et naturligt forekommende psykedelisk alkaloid af phenethylamin klassen. Meskalin hører til i den klasse af stoffer som nu […]
Psilocybinsvampe er en fællesbetegnelse for en lang række psykedeliske svampearter, der indeholder de tre aktive stoffer psilocybin, psilocin og baeocystin […]
Mikrodosering – eller psykedelisk mikrodosering – er en praksis hvor man anvender “subperceptuelle” doser af et givent psykedelisk stof (under […]
Lyserginsyre-diethylamid, forkortet LSD eller LSD-25, også kendt som lysergid (INN) og i dagligdagsslang som syre, er et semisyntetisk psykedelisk stof […]