Bliv medlem

En guide til psykedelisk behandling

14. maj 2017 i
Casper B. Møller

Psykiske lidelser den kæmpe store elefant i rummet for det moderne samfund. Psykiatrifonden anslår at der er knap 1 millioner danskere der lider af stress, angst, depression, PTSD og tallene stiger. Derudover er næsten 100.000 danskere afhængige af alkohol eller narkotika, og selv med den bedste hjælp står de overfor en lang kamp og stejle odds for at blive frie af afhængighed og få løst de underliggende problemer der er centrum for deres afhængighed. Den gode nyhed er, at vi takket være en genopblussen i forskningen i psykedeliske stoffer og herunder psykedelisk assisteret terapi er ved at få adgang til et helt nyt sæt utroligt kraftfulde hjælpemidler der synes at være skræddersyede til at håndtere denne epidemi af psykisk sygdom og afhængighed . Psykedelisk terapi, psykolytisk terapi og mikrodosering synes at være nogle af de mest potente og vellykkede behandlinger for afhængighed og psykologisk lidelse, som vi nogensinde har set.

Hvordan finder man en behandler?

Psykedelisk terapi er stadig ulovlig i Danmark og de fleste andre lande, men på grund af indsatsen fra organisationer som Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS) og Beckley Foundation/Imperial College-samarbejdet er stoffer som MDMA på vej til at blive godkendt i USA og Psilocybin er ikke langt bagefter. Der foregår en lang række af kliniske forsøg på fremtrædende hospitaler og universiteter verden over, men antallet af deltagere der kan optages til disse studier er desværre ret lavt.

Generelt kan man sige, at såfremt du ønsker at finde lovlig psykedelisk behandling indenfor den nærmeste fremtid, skal du rejse uden for Danmarks grænser til steder som Brasilien og Peru. En simpel Google-søgning vil kunne afdække snesevis af psykedeliske retreatcentre rundt om i verden, men vi anbefaler stærkt at undersøger centrene ordentligt og finder flere forskellige beretninger fra folk der har besøgt de givne centre. Vi har fremhævet et par af disse centre gennem artikler hos Psychedelic Times:

The Tradition of Ayahuasca in the Amazon: Creating the Temple of the Way of Light

Shamanic Iboga Treatment in Costa Rica: Interview with Gary Cook of Iboga Wellness Center

At the Crossroads of Ibogaine and 5-MeO-DMT: An Interview with Dr. Martin Polanco

Det er også vigtigt at bemærke, at ikke alle psykiske lidelser egner sig lige godt til psykedelisk behandling. Mens at der ikke er et solidt videnskabeligt fundament for påstanden om at psykedeliske stoffer kan lede til psykose, så er der alligevel en række episoder hvor psykotiske udbrud og indtag af psykedelika har korreleret og det er derfor den gængse praksis, at de med latent skizofreni og historik med psykotiske episoder, kan få deres tilstand udløst af en stærk psykedelisk oplevelse. På samme måde bør folk med visse medicinske tilstande eller som indtager visse lægemidler absolut ikke tage visse psykedeliske stoffer. Enhver ordentlig behandler, center eller klinik vil sørge for at foretage en fuld fysisk og mental sundhedsscreening før behandling, og gennemgå eventuelle kontraindikationer.

Vi kan på nuværende tidspunkt desværre ikke vejlede i forhold til de forskellige danske udbydere der er af undergrundsbehandling, men ud fra et skadesreducerende perspektiv opfordrer vi enhver der vælger den vej til at være særlig varsom og træffer visse forholdsregler. Sørg f.eks. for at sæt dig bedst muligt ind i stoffernes effekt og virkningsmekanisme, og i videst muligt omfang også ind i de psykologiske teorier der danner grundlag for behandlingen.

Læs om generelle forholdsregler for psykedeliske behandlinger/retreats hér.

Hjælp til integrationsarbejde?

Udover selve den psykedeliske rejse spiller integrationen af ​​oplevelsen bagefter en særdeles vigtig rolle for at sikre at indsigterne, de personlige fremskridt, inspirationen osv., oversættes til det daglige liv på en bæredygtig måde. Uanset om du er kommet direkte fra en Ayahuasca-ceremoni, der hjalp dig med at behandle et barndomstrauma eller fra et ambulant Iboga-center, der hjalp dig med at afvænne fra en opiatafhængighed, så kan få uger eller måneder med integrationsstøtte fra en person, som forstår sig på den psykedeliske behandling være uhyre gavnligt. Selvom dette stadig er et nærmest uberørt felt i Danmark, arbejder vi på at udvikle en liste over psykologer og psykoterapeuter med den nødvendige faglige ekspertise. Indtil denne liste er færdigudviklet råder vi folk til at tilslutte sig grupper, online eller med fysiske møder, hvor man kan tale og sparre om ens oplevelser. Udover at sparre med andre kan det at nedfælde sine trip erfaringer på tekst hjælpe enormt meget til at bearbejde og integrere oplevelsen, det samme kan en drømmedagbog.

For flere råd til integration af din psykedeliske oplevelse læs hér.

Giv slip på stigmaet

Et af de værste aspekter aspekter af psykiske sygdomme er stigmatiseringen. På trods af statistikkerne viser hvor almindelige disse lidelser er, eksisterer der stadig tilgang i vores kultur der fører mange til at isolere sig og være bange for at tale om deres tilstand, og i endnu højere grad at søge hjælp. Psykoterapi, receptpligtige lægemidler og konventionelle rehabiliteringscentre hjælper mange mennesker med at stabilisere deres liv, men nogle gange er disse strategier ikke tilstrækkelige til fuldt ud at udrydde smerten, traumerne eller den stress, der er kernen i lidelsen, hvilket fører til, at folk simpelthen dulmer deres symptomer uden at opnå egentlig helbredelse.

Et radikale skift i adfærd, selvopfattelse og velvære er noget som de psykedeliske stoffer udmærker sig i, i særdeleshed når det bruges korrekt, men alle er ikke i stand til at rejse til udlandet for psykedelisk behandling eller villige til at finde undergrunds muligheder. Det vigtigste, som enhver der lider af afhængighed eller en psykisk lidelse kan gøre er, at tale om det med deres kære og søge hjælp. Skam og stigmatisering bør smides på porten, fordi psykisk lidelse og afhængighed er en del af vores alle sammens fælles betingelser og en integreret del af det at være menneske. Alle står før eller siden i livet ove for stress, svære følelsesmæssige udfordringer og usunde eller skadelige vaner på deres egen måde.

Denne pointe blev smukt opsummeret i et interview komikeren Duncan Trussell gav til Psychedelic Times:

“In the field of mental health, I think we would see a kind of renaissance… and perhaps we would see some reduction in certain types of mental illness. Not just because psychedelics are great for treating depression, but also because another thing that’s great for treating depression is not hiding the fact that you’re depressed. If we we’re not afraid to go outside to the park with big, beautiful, black dilated eyes and stare up into the sky holding hands with strangers and laughing for a few hours, then maybe we won’t be afraid to tell people that we love that we’re not feeling okay, that something seems to be different. From the moment you start announcing you’re in a bad place, you are on the pathway to healing.” -Duncan Trussell

 

Oversat og tilpasset fra PsychedelicTimes af Psykedelisk Samfund
Original artikel: http://psychedelictimes.com/psychedelic-therapy/find-psychedelic-treatment-psychological-disorder/