Bliv medlem
afkriminalisering-af-entheogener-i-oakland-californien

Afkriminalisering af entheogener i Oakland, Californien

19. juni 2019 i
Martin Kufahl

En politisk bevægelse for afkriminalisering af psykedeliske planter, især psilocybin-svampe, er ved at få fodfæste i USA. I maj blev et lovforslag vedtaget med en snæver margen i Denver, hovedstaden i delstaten Colorado, der afkriminaliserer besiddelsen af psilocybin-svampe. Senest har byrådet i Oakland, Californien, enstemmigt vedtaget en resolution der afkriminaliserer såkaldt entheogene planter og svampe, eg. psilocybin-svampe, den meskalin-holdige kaktus Peyote, Ayahuasca, og Iboga.

NPR: Oakland City Council Effectively Decriminalizes Magic Mushrooms

Dette peger på en græsrodsbevægelse der efter mange år i skyggen nu er begyndt at få juridisk fodfæste. Efter sejren i Oakland sigter bevægelsen Decriminalize Nature nu på at få gennemført lovændringen i hele Californien; i Iowa har en republikansk senator fremlagt lovforslag der henholdsvis afkriminaliserer besiddelse af psilocybin-svampe til eget brug og lovliggør terapeutisk brug af selvsamme; og I Oregon kan et lovforslag om afkriminalisering af psilocybin komme på stemmesedlen i 2020.

USA viser sig i det små som et foregangsland for afkriminaliseringen af psykedelika, som det ligeledes har været med den tiltagende legalisering af cannabis, hvor både Colorado og Californien var i front. Der er ligheder mellem disse bevægelser, men også store forskelle. Forskellige personligheder i den psykedeliske verden bifalder udviklingen, men maner samtidig til agtpågivenhed. Man vil nødig gentage scenariet fra 60’erne, hvor den brede befolkning gav sig i kast med mere eller mindre skødesløs omgang med medikamenterne, med skrækhistorier og kulturelt bagslag som følge.

Michael Pollan: Where I Stand on Magic Mushrooms

Selve kriminaliseringen af disse planter stammer også fra USA. I 70’erne indledte præsident Nixon the War on Drugs, der med USA i spidsen satte dagsordenen i den vestlige verden, med narrativet narkotika er samfundets største fjende og skal bekæmpes med alle midler, i betydningen strenge fængselsstraffe til brugere af de omfattede substanser. Denne strategi er fejlet eklatant verden over – trods fem årtiers nidkær forfølgelse er udbredelsen af narkotika ikke formindsket, tværtimod. Det er siden kommet for en dag at “krigen” egentlig ikke var imod stoffer så meget som regeringens politiske modstandere.

Kriminaliseringen satte dog effektivt en stopper for den store mængde forskning der foregik i brugen af psykedelika i helbredende øjemed. Næsten 1000 videnskabelige artikler var blevet publiceret i kølvandet på opdagelsen af LSD i 1945, med lovende resultater indenfor behandling af en række sindslidelser, særligt afhængighedsproblemer, som nu præger USA i højere grad end nogensinde.

Fra US Department of Health Services: What is the U.S. Opioid Epidemic?

Entheogenerne er netop interessante i perspektivet af denne krise. Afhjælpning eller helbredelse af afhængighed er nemlig en af de store potentialer ved medicinsk brug af disse entheogener. Dette er videnskabeligt demonstreret, både ved ceremoniel brug som forskellige indfødte kulturer har haft traditioner for i hundreder til tusindvis af år – som Ayahuasca i Amazonas, Bwiti-folkets Iboga i Gabon, eller Peyote i Mellem- og Nordamerika – eller som led i en psykoterapeutisk proces, som har været udgangspunktet moderne terapeutisk brug af blandt andet psilocybin.

Især psilocybin-terapi har haft forskningens interesse de senere år, hvor forsøg har vist meget positive resultater i behandling af svær depression, dødsangst hos terminalen patienter, og afhængighed. Potentialet i denne behandlingsform hænger sammen med psykedeliske stoffers evne til at give adgang til ellers fortrængte og ubevidste sider af psyken, og altså mulighed i et terapeutisk rum at belyse eller forløse dybt rodfæstede traumer og patologiske mønstre.

The Third Wave: Treating addiction with psychedelics

I Danmark vokser svampen Psilocybe Semilanceata eller “Spids Nøgenhat” over hele landet, dog har besiddelse heraf været ulovligt siden 2001. De hundredetusindvis af danskere der kæmper med depression eller stof-afhængighed er indtil videre forment muligheden for lovligt at forsøge sig med psykedelisk terapi på dansk jord.

Dem der opsøger behandling på trods må enten finde undergrunds-terapeuter med varierende professionel erfaring og ansvarlighed, eller forsøge sig på egen hånd, hvilket ikke er optimale forudsætninger. Selvom psykedeliske praksisser har stort potentiale, forudsætter sikker og ansvarlig brug trygge rammer og særlige kundskaber både hos den rejsende og dennes hjælpere. Disse forudsætninger er desværre sjældne i et samfund hvor udøverne er henvist til undergrunden.

Vi håber derfor i Psykedelisk Samfund at Danmark vil lade sig inspirere af den lovende internationale udvikling. At vi snart er klar til at tage en seriøs diskussion om afkriminalisering. Og at politikere vil bevilge tilladelser og forskningsmidler til at avancere den forskning der på sigt kan hjælpe tusindvis af danskere der er hårdt ramt af visse psykiske lidelser.

Hvis du vil støtte afkriminalisering af psilocybin i Danmark, er du meget velkommen til at bidrage her:
Underskriftindsamling: Afkriminalisér besiddelsen af psilocybin-svampe


Læs mere: